Έχεις απορίες και δεν ξέρεις σε ποιόν να απευθυνθείς; Παρακάτω θα βρεις κάποιες από τις πιο συχνές ερωτήσεις που ρωτώνται από τους φοιτητές.

Τι είναι ο BEST;


O BEST, Board of European Students of Technology είναι ένας φοιτητικός μη-κερδοσκοπικός μη-πολιτικός Ευρωπαϊκός οργανισμός. Από το 1989 παρέχουμε δυνατότητες επικοινωνίας, συνεργασίας και ανταλλαγής φοιτητών σε όλη την Ευρώπη.

Τι events διοργανώνει ο BEST;


Οι κύριες δραστηριότητες του BEST είναι: BEST courses, Διαγωνισμοί μηχανικής, Ημερίδες καριέρας, Events για τη βελτίωση της εκπαίδευσης των μηχανικών

Τι κερδίζω αν είμαι μέλος του BEST;


Όταν είσαι μέλος του BEST έχεις την ευκαιρία να ταξιδέψεις σε νέα μέρη σε όλη την Ευρώπη, να γνωρίσεις φοιτητές από άλλα πανεπιστήμια, να αναπτύξεις τις δεξιότητές σου (presentation skills, leadership κ.λπ.), και να παίρνεις μέρος στην διοργάνωση ενός event. Επίσης, το να είσαι μέλος σημαίνει να παρευρίσκεσαι στις συναντήσεις μας, να βοηθάς κατά τη διάρκεια των events και φυσικά να περνάς καλά! Μπορείς να κάνεις αίτηση για να γίνεις μέλος εδώ.

Γιατί τα BEST Courses είναι τόσο φθηνά;


O τοπικός σύλλογος BEST του πανεπιστημίου που διοργανώνει το course προσπαθεί να μαζέψει χρήματα μέσω διαφόρων τρόπων. Το πανεπιστήμιο ενδιαφέρεται να φιλοξενεί Ευρωπαϊους φοιτητές και να γίνεται γνωστό στο ευρύτερο κοινό. Οι εταιρείες θέλουν να έχουν πρόσβαση στους φοιτητές, το οποίο μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια του course μέσω παρουσιάσεων, διαλέξεων ή επισκέψεων στην εταιρία. Σε μερικά πανεπιστήμια, ο σύλλογος φοιτητών μπορεί να παρέχει και οικονομική βοήθεια.

Γιατί υπάρχει κόμιστρο για κάποια courses, ενώ για κάποια άλλα όχι;


Το κόμιστρο εξαρτάται κυρίως από τη κατάσταση του τοπικού συλλόγου BEST του εκάστοτε πανεπιστημίου, πόση στήριξη έχουν από το πανεπιστήμιο, από τις χορηγίες κ.λπ.

Ποιο είναι το μέγιστο κόμιστρο για ένα BEST Course;


Καθώς η οικονομική κατάσταση των Ευρωπαϊκών χωρών διαφέρει, έτσι διαφέρει και το μέγιστο κόμιστρο. Το μέγιστο κόμιστρο των 4 ευρώ την ημέρα (αλλά όχι περισσότερο από 45 ευρώ στο σύνολο) είναι για φοιτητές που σπουδάζουν σε Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φιλανδία, Γαλλία, Ολλανδία, Νορβηγία και Σουηδία.
Οι φοιτητές από Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία πληρώνουν τα ⅔ του κόμιστρου.
Το ⅓ του κόμιστρου πληρώνουν οι φοιτητές από Τσεχία, Κροατία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, και Σλοβακία.
Οι φοιτητές από Βουλγαρία, Π.Γ.Δ.Μ., Ρουμανία, Σερβία & Μοντενέγκρο, Τουρκία, Ουκρανία και Ρωσία δεν έχουν κόμιστρο.

Γιατί υπάρχει ένα πολύ υψηλότερο κόμιστρο για Leisure Events;


Οι τοπικοί συλλόγοι BEST των πανεπιστημίων χρηματοδοτούνται από διάφορους φορείς, όπως το πανεπιστήμιο, εταιρείες κ.λπ. Οι περισσότεροι από αυτούς τους φορείς ενδιαφέρονται για ακαδημαϊκές δραστηριότητες. Έτσι, η ανεύρεση οικονομικών πόρων για leisure events είναι πολύ πιο δύσκολη διαδικασία. Επίσης, αυτά τα events είναι περισσότερο σαν εκδρομή και περιλαμβάνουν δραστηριότητες όπως ιστιοπλοΐα, θαλάσσιο σκι ή οινογνωσία, όπου συνήθως πληρώνεις περισσότερο για διακοπές σαν αυτές.

Πώς γίνεται η επιλογή των συμμετεχόντων στα BEST Courses;


Ο τοπικός σύλλογος BEST του πανεπιστημίου συγκεντρώνει όλες τις αιτήσεις που γίνονται από τους φοιτητές και μετά αποφασίζουν σύμφωνα με τη καταγωγή των φοιτητών (προσπαθούν να επιλέξουν άτομα από όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε να μην πάρουν παραπάνω από έναν φοιτητή από κάθε πανεπιστήμιο), το Motivation Letter (πρέπει να διαβάσουν πολλά οπότε η δημιουργικότητα είναι σημαντική!), και πιθανώς σύμφωνα με το εκπαιδευτικό υπόβαθρο του φοιτητή (κυρίως όταν προαπαιτούμενες κάποιες γνώσεις για την συμμετοχή στο course). Οι διοργανωτές στοχεύουν επίσης στο να έχουν ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών στο course.

Μπορώ να κάνω αίτηση σε όποιο course θέλω;


Ναι, και όχι.. Ναι σημαίνει ότι μπορείς να κάνεις αίτηση σε όλα τα courses, και όχι σημαίνει ότι μπορεί να μην είναι λογικό σε κάποιες περιπτώσεις. Είναι πιθανό ένα course να χρειάζεται προαπαιτούμενες γνώσεις, όπου αν δεν τις έχεις μπορεί να μην γίνεις δεκτός. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να υπάρχουν διαλέξεις για αρχάριους στο course και εσύ να είσαι πιο προχωρημένος, οπότε θα είναι βαρετό για εσένα!

Σε πόσα courses μπορώ να κάνω αίτηση σε κάθε season;


Μπορείς να κάνεις αίτηση σε maximum 3 BEST Courses ή Engineering Competitions Courses, και σε 3 άλλα (education, leisure) ανά εποχή. Μπορείς να γίνεις δεκτός το πολύ σε 1 BEST Course ή Engineering Competition Course (θέτεις προτίμηση όταν κάνεις αίτηση).

Για περισσότερες πληροφορίες,  επικοινώνησε μαζί μας!